Aug 30, 2016

Kupovina nekretnine na licitaciji

U poslednje vreme, sve češće možete pročitati u novinama ili da čujete na televiziji da je povećan broj nekretnina koje se po povoljnim cenama prodaju kroz sudski postupak licitacije. 

I pored činjenice da je njihov broj sve veći, ljudi najčešće odustaju od ovakve vrste kupovine i to ponajviše iz moralnih razloga.

Međutim, svako ko reši moralne dileme i odluči se za kupovinu nekretnine kroz sudsku licitaciju,  treba  da vodi računa o nekoliko stvari.

Pre svega, iako će to možda čudno zvučati, valja krenuti od samog kraja, odnosno od iseljenja lica koja žive u predmetnoj nekretnini  jer uzalud sve drugo ako nakon kupovine nekretnine izgubite godinu ili više da biste nekretninu ispraznili od lica i stvari. Ovaj problem možete rešiti na taj način što ćete obavezno tražite razgledanje nekretnine, koje je sud dužan da obezbedi pre zakazane licitacije i gde prosto u direktnom kontaktu sa licima koji žive u predmetnoj nekretnini možete prepoznati ovaj potencijalnim problem.

Bitno je znati da se vi, kupovinom na sudskog licitaciji, stavljate u poziciju savesnog sticaoca, što dalje znači da čak i da su prodajom eventualno oštećena prava ranijeg vlasnika nekretnine,to ne dira u vaša stečena prava. Raniji vlasnik nekretnine jedino može tužbom da traži nadoknadu štete od poverioca iz izvršnog postupka ali vas iz kupljene nekretnine niko ne može isterati niti na bilo koji  drugi način se mogu ugroziti vaša stečena prava.

Dalje, važno pitanje koje se ovde postavlja, jeste ko plaća zaostale račune za komunalne usluge? Postoji dva načina da se reši ovaj problem. 
Prvi je da od elektrodistribucije ili Infostana (Beograd), Informatika (Novi Sad).. dobijete potvrdu da će vam se nakon kupovine nekretnine anulirati dugovanja tj. da ćete dobiti novi ID (korisnički) broj. Iz prakse govoreći, postupanja komunalnih preduzeća su različita od grada do grada u Srbiji. Drugi način rešenja ovog problema  je da prosto ukalkulišete u kupoprodajnu cenu i dugovanja za komunalne usluge i time vi sami platite zaostale račune, nakon kupovine nekretnine.

Ovo su samo neke od bitnih stvari koje treba imati na umu prilikom kupovine nekretnine na licitaciji,

Ukoliko imate dodatnih pitanja u vezi ove ili bilo koje druge pravne oblaste, slobodno pišite  na našu mejl adresu: budiupravu@gmail.com