Mar 1, 2017

VESTI - Za overu potpisa i dokumenata od 01.03.2017.godine isključivo nadležan notar

Overu potpisa, rukopisa i prepisa će od danas isključivo vrštiti javni beležnici u gradovima i opštinama za čije su područje izabrani, dok u gradovima i opštinama gde do danas nisu imenovani javni beležnici, posao overe isprava i potpisa nastavljaju da vrše kao i do sada osnovni sudovi, sudske jedinice, prijemne kancelarije ili opštinske uprave.

Za sve one koji nisu sigurno, da li je u njihovom gradu i opštini imenovan javni beležnik, Ministarstvo pravde je na svojoj internet stranici objavilo spisak svih opština i gradova gde do danas nisu imenovani javni beležnici, pa se tu mogu o svemu tome informisati.




Pojašnjenja radi, u poslove overe spadaju, overe izjava o isplati kupoprodajne cene, overa ugovora o zajmu, overa ugovora o zakupu, overa punomoćja, zatim overa dokumenta za upis u škole ili fakultete, overa dokumentacije koja je potrebna kod konkurisanja za posao. Takođe, tu spada i  overa prepisa diploma i raznih drugih dokumenata, zatim saglasnost roditelja za putovanje dece u inostranstvo, itd.

Prema javnobeležničkom cenovniku, potpis za fizičko lice košta 360 RSD, a za pravno lice 1.260 RSD. Overa prve stranice dokumenta je 540 RSD, a svake naredne po 360 RSD. Strana overe prepisa košta 270 dinara. Izlazak notara na teren je 2.700 RSD.




0 comments:

Post a Comment