Sep 29, 2016

Pravni saveti - Parnični postupak - Iskaz svedoka

Poštovani!

Interesuje me da li u parničnom postupku koji sam pokrenuo mogu da postavljam pitanja svedoku i ako imam punomoćnika? 
Naime, u čl. 317 ZPP piše da mogu. Na ročištu posle iskaza svedoka, postupajući sudija mi nije dozvolio da neposredno postavljam pitanja svedoku. Sudija je takav postupak objasnio činjenicom da ne mogu kao stranka da postavljam pitanja svedoku zbog toga što imam punomoćnika. 
Ako mi je sudija uskratuo pravo iz ZPP, interesuje me šta mogu dalje učiniti? Napominjem da postupak jos nije završen! Hvala vam! 

_________________________________________________________________________________

Poštovani,

U parničnom postupku imate pravo da postavljate pitanja svedoku, s tim što ne možete direktno da se obraćate svedoku nego isključivo putem sudije, dakle sudiji se obraćate sa pitanjem za svedoka. To isto važi i za punomoćnika, ali vi možete da postavljate pitanja bez obzira što imate punomoćnika. To isto je predviđeno u članu 85. stav 9. ZPP. U tim situacijama, ukoliko sudija odbije da postavi pitanje svedoku, stranka može da traži da se to unese u zapisnik, a ako sudija to neće da učini, istaknu se primedbe na zapisnik ili stranka odbije da potpiše isti.




U vašem slučaju, pošto je ročište prošlo, sad verovatno nemate dokaz da ste hteli da postavite pitanje svedoku i u tom smislu možete da uputite podnesak i istaknete da su vam uskraćena prava da postavljate pitanja svedoku i tražite ponovno saslušanje svedoka, a u krajnjem slučaju vam ostaje kao opcija pritužba na rad sudije.

Takođe, ako odluka bude nepovoljna po vas, možete u žalbi isticati bitnu povredu postupka.

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno pišite  na mejl adresu budiupravu@gmail.com

Sep 16, 2016

Žalbe i prigovori po novom Zakonu o izvršenju i obezbeđenju

Novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", broj 106/15), koji je Narodna skupština RS usvojila 18. decembra 2015. godine, stupio je  na snagu 1. jula 2016. godine.

Neke od važnih novina koje nam donosi ovaj Zakon jesu pravni lekovi tj.  uveđenje žalbe kao pravog leka u izvršnim postupcima, obzirom da to nije bilo predviđeno predhodnim zakonom. 

Zakonom su sada razdvojene mogućnosti za izjavljivanje žalbe i prigovora. Sam postupak je čini se dosta složen i pre svega omogućava da se dužnik u većoj meri bori za svoja prava. Radi lakšeg sagledavanja celog postupka po pravnim lekovima u nastavku je šematski prikaz strukture postupka po žalbi i prigovoru.


Struktura postupka po žalbi kod izvršenja na osnovu izvršne isprave



Struktura postupka po pravnim lekovima kod izvršenja na osnovu verodostojne isprave




Struktura postupka po prigovoru kod namirenja potraživanja nastalih iz komunalnih i srodnih delatnosti




Ukoliko imate dodatnih pitanja slobodno pišite na mejl adresu budiupravu@gmail.com