Dec 30, 2016

Pravni saveti - Vršenje roditeljskog prava

Poštovanje,

Dobio sam dete sa nevenčanom suprugom. Situacija između nas nije baš u najboljem redu. Beba je upisana na njeno prezime.

Zanima me, u slučaju pogoršanja stanja izmedju nas koja ja prava imam kao otac deteta? Da li ona može da mi uskrati skroz pristup detetu s obzirom da je na nju upisano? U papirima sam upisan kao otac deteta.

Hvala unapred

_______________________________________________________________________

Poštovani,

Dete ima pravo da održava lične odnose sa roditeljem sa kojim ne živi, bez obzira čije prezime nosi. Ukoliko ne postoji sporazum o vršenju roditeljskog prava između supružnika/vanbračnih partnera, možete podneti sudu tužbu radi vršenja roditeljskog prava, kojom ćete tražiti zajedničko ili samostalno vršenje roditeljskog prava.



U slučaju da sud odredi da majka samostalno vrši roditeljsko pravo, odrediće i način viđanja deteta sa drugim roditeljem sa kojim ne živi, obavezu izdržavanja i druga pitanja koja su u najboljem interesu deteta.


Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno pišite  na mejl adresu budiupravu@gmail.com



Pravni saveti - Osnivanje firme za posredovanje u zapošljavanju u inostranstvu


Pozdrav, 


molim Vas, da li se može registrovati firma koja bi se bavila iznajmljivanjem radnika za inostrano tržište?

_______________________________________________________________________


Poštovani,

U Srbiji je to moguće na način da se registrujete kao agencija za posredovanje u zapošljavanju građana u zemlji i inostranstvu.

Izdavanje dozvole agencijama za posredovanje u zapošljavanju građana u zemlji i inostranstvu, kao i provera njihovog rada je u  nadležnosti Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.



Bliže informacije I materijal za osnivanje i rad agencija za zapošljavanje i polaganje ispita za rad u zapošljavanju možete preuzeti na sledećem linku:
http://www.nsz.gov.rs/live/nudite-posao/materijal-za-osnivanje


Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno pišite  na mejl adresu budiupravu@gmail.com