Apr 27, 2017

Pravni saveti - Naknada štete zbog neosnovanog pritvora

Poštovani,

2016.godine sam proveo izvesno vreme u pritvoru zbog optužbe za određeno krivično delo. Napominjem da mi je pritvor bio određen jer se nisam odazivao na pozive suda a na iste se nisam odazivao iz razloga što sam na pravdi boga bio optužen. Sud je kasnije doneo odluku u moju korist i oslobođen sam svih optužbi. Sada me zanima da li mogu da tužim državu za naknadu štete zbog neosnovanog pritvora?

Unapred hvala na odgovoru.

_____________________________________________________________

Poštovani,

Na osnovu činjenica koje ste naveli možemo konstatovati da nemate pravo na naknadu štete.

Naime, kako ste istakli, vi ste odbili da prisustvujete na suđenjima smatrajući da niste krivi, zbog čega vam je sud odredio pritvor a prema odredbi čl. 584 ZKP-a, naknada štete ne pripada licu koje je svojim nedozvoljenim postupcima prouzrokovalo lišenje slobode.



U smislu navedenog, vi nemate pravo na naknadu nematerijalne štete po traženom osnovu budući da vam je u konkretnom slučaju pritvor određen iz razloga što ste izbegavali dolazak na glavni pretres i na taj način svesno opstruirali vođenje krivičnog postupka.




U svakom slučaju, da li se nedozvoljenim postupcima prouzrokovalo lišenje slobode, utvrđuje sud u parničnom postupku, po pravilima tog postupka, tako da je teret dokazivanja tih činjenica i okolnosti na tuženoj državi koja odgovara za ovu vrstu štete, čime se ne preispituje zakonitost odluke o određivanju ili produženju pritvora, već utvrđuje i ocenjuje da li se činjenice i okolnosti koje su bile osnov za određivanje pritvora mogu smatrati nedozvoljenim postupcima čije postojanje isključuje pravo tog lica na naknadu štete po osnovu pritvora, koji se prema konačnom ishodu krivičnog postupka, pokazao neosnovanim.


Pravni tim "Budi u pravu"