Jul 4, 2017

Pravni saveti - Pravo zakupca po osnovu ugovoru o zakupu

Poštovani,

U zakupu sam lokala već dve godine. Sa zakupodacem sam u posebnom članu ugovora o zakupu dogovorio pravo preče kupovine za navedeni poslovni prostor u slučaju prodaje istog.

U međuvremenu me zakupodavac obavestio da prodaje lokal i zahtevao je od mene shodno ugovoru da se izjasnim da li sam  zainteresovan za kupovinu lokala. Ja sam dopisom obavestio zakupodavaca da sam zainteresovan za korišćenje prava preče kupovine i istovremeno tražio dostavu zvanične ponude sa svim potrebnim elementima, što je on i učinio.

Suštinski, problem je nastao, kako navodi zakupodavac, u tome što sam ja svoj prihvat ponude učinio u roku od 17 dana. Sada se zakupodavac poziva na zakon o prometu nepokretnosti da sam propustio rok da se izjasnim o prihavatu ponude. Molim vas za mišeljenje.

Hvala.

 ________________________________________________________________________________

Poštovani,

Neosnovani su navodi zakupodavca I njegovo pozivanje na odredbe Zakona o prometu nepokretnosti u pogledu roka u kome ste vi, kao imalac prava preče kupovine, morali da se izjasnite o ponudi.

Naime, odredbom čl.5.st.1. Zakona o prometu nepokretnosti je propisano da suvlasnik nepokretnosti, koji namerava da proda svoj suvlasnički deo, dužan da ga prethodno ponudi na prodaju ostalim suvlasnicima, dok je odredbom čl.6.st.1. istog zakona propisano da vlasnik koji namerava da proda poljoprivredno zemljište, dužan da ga prethodno ponudi vlasniku susednog poljoprivrednog zemljišta, pri čemu se, na osnovu onoga što se naveli u konkretnom slučaju, se ne radi niti o imovini suvlasnika, niti o poljoprivrednom zemljištu, već o poslovnom prostoru na kome su stranke ugovorile pravo preče kupovine, gde se primenjuje rok od mesec dana za obaveštenje o korišćenju pravom preče kupovine, a u skladu sa odredbama čl.528.ZOO.

Nadamo se da smo vam bili od pomoći.


Pravni tim "Budi u pravu"