Oct 4, 2017

Pravni saveti-Oslobođenje od plaćanja sudskih taksi

Poštovani,

Imam izuzetno malu penziju, te sam bez mogućnosti da dalje plaćam sudske troškove, pa me zanima kako i na koji način mogu biti oslobođen sudskih taksi?

_____________________________________________________________________

Poštovani,

Prema Zakona o sudskim taksama, sud može osloboditi taksenog obveznika od plaćanja takse ako plaćanjem takse, imajući u vidu visinu sredstava iz kojih se obveznik i članovi njegovog domaćinstva izdržavaju, ta sredstva bi bila u tolikoj meri umanjena da bi time bila ugrožena njihova socijalna sigurnost. Pre donošenja odluke sud će oceniti sve okolnosti, a naročito će uzeti u obzir vrednost merodavnu za naplatu takse, ukupan prihod taksenog obveznika i članova njegovog domaćinstva, broj lica koje takseni obveznik izdržava.

Vrlo je bitno naglasiti da rešenje o oslobađanju od plaćanja takse se odnosi na sve takse po odgovarajućem predmetu bez obzira kada je nastala taksena obaveza.





Ukoliko je pokrenut postupak za naplatu takse za podneske, radnje i isprave za koje je taksena obaveza nastala pre donošenja rešenja iz prethodnog stava, postupak će se obustaviti, a taksa koja je bila naplaćena će se vratiti.

Sa druge strane, sud može u toku postupka ukinuti rešenje o oslobađanju od plaćanja takse ako utvrdi da je takseni obveznik u stanju da plati taksu a tom prilikom će odlučiti da li će obveznik u potpunosti ili delimično platiti takse od kojih je bio ranije oslobođen.

Nadamo se da smo vam bili od pomoći.


Pravni tim "Budi u pravu"