Apr 18, 2018

Pravni saveti- Kapitalni dobitak


Poštovani,

Molim vas za informaciju, u slučaju da prodam svoj stan,  kada i u kojim okolnostima sam dužan da platim porez na kapitalnu dobit? Unapred hvala na odgovoru.

_________________________________________________________________________

Poštovani,

Kapitalna dobit je zapravo pozitivna razlika između prodajne cene i nabavne cene nekretnine. Ukoliko je razlika između te dve cene pozitivna, odnosno ukoliko vi kao prodavac ostvarujete finansijsku dobit, obavezni ste da platitie ovaj porez.

Porez na kapitalnu dobit iznosi 15% od razlike prodajne i nabavne cene nekretnine. Ukoliko ste platili stan 30 hiljada evra a sada ga prodajete za 38 hiljada evra, vaša kapitalna dobit iznosi 8 hiljada evra. Na taj iznos, ukoliko ste prodavac nekretnine, plaćate porez od 15%.

Ima jedna bitna napomena,  ukoliko vi kao prodavac stana uložite svoju kapitalnu dobit u kupovinu druge nekretnine kako bi rešili stambeno pitanje svoje porodice, onda možete biti oslobođeni obaveze kapitalnog dobitka. Pravo na oslobađanje stičete ako sredstva stečena prodajom nekretnine uložite u roku od 90 dana od prodaje povodom rešavanja stambenog pitanja. Ako to ne uradite, dužni ste da platite porez. Ipak, ukoliko uložite stečeni novac u rešavanje stambenog pitanja u roku od 12 meseci od prodaje, može steći pravo na povraćaj plaćenog poreza na kapitalnu dobit.

Nadamo se da smo vam bili od pomoći.

Pravni tim "Budi u pravu"