Dec 30, 2016

Pravni saveti - Vršenje roditeljskog prava

Poštovanje,

Dobio sam dete sa nevenčanom suprugom. Situacija između nas nije baš u najboljem redu. Beba je upisana na njeno prezime.

Zanima me, u slučaju pogoršanja stanja izmedju nas koja ja prava imam kao otac deteta? Da li ona može da mi uskrati skroz pristup detetu s obzirom da je na nju upisano? U papirima sam upisan kao otac deteta.

Hvala unapred

_______________________________________________________________________

Poštovani,

Dete ima pravo da održava lične odnose sa roditeljem sa kojim ne živi, bez obzira čije prezime nosi. Ukoliko ne postoji sporazum o vršenju roditeljskog prava između supružnika/vanbračnih partnera, možete podneti sudu tužbu radi vršenja roditeljskog prava, kojom ćete tražiti zajedničko ili samostalno vršenje roditeljskog prava.



U slučaju da sud odredi da majka samostalno vrši roditeljsko pravo, odrediće i način viđanja deteta sa drugim roditeljem sa kojim ne živi, obavezu izdržavanja i druga pitanja koja su u najboljem interesu deteta.


Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno pišite  na mejl adresu budiupravu@gmail.com



Pravni saveti - Osnivanje firme za posredovanje u zapošljavanju u inostranstvu


Pozdrav, 


molim Vas, da li se može registrovati firma koja bi se bavila iznajmljivanjem radnika za inostrano tržište?

_______________________________________________________________________


Poštovani,

U Srbiji je to moguće na način da se registrujete kao agencija za posredovanje u zapošljavanju građana u zemlji i inostranstvu.

Izdavanje dozvole agencijama za posredovanje u zapošljavanju građana u zemlji i inostranstvu, kao i provera njihovog rada je u  nadležnosti Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.



Bliže informacije I materijal za osnivanje i rad agencija za zapošljavanje i polaganje ispita za rad u zapošljavanju možete preuzeti na sledećem linku:
http://www.nsz.gov.rs/live/nudite-posao/materijal-za-osnivanje


Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno pišite  na mejl adresu budiupravu@gmail.com



Sep 29, 2016

Pravni saveti - Parnični postupak - Iskaz svedoka

Poštovani!

Interesuje me da li u parničnom postupku koji sam pokrenuo mogu da postavljam pitanja svedoku i ako imam punomoćnika? 
Naime, u čl. 317 ZPP piše da mogu. Na ročištu posle iskaza svedoka, postupajući sudija mi nije dozvolio da neposredno postavljam pitanja svedoku. Sudija je takav postupak objasnio činjenicom da ne mogu kao stranka da postavljam pitanja svedoku zbog toga što imam punomoćnika. 
Ako mi je sudija uskratuo pravo iz ZPP, interesuje me šta mogu dalje učiniti? Napominjem da postupak jos nije završen! Hvala vam! 

_________________________________________________________________________________

Poštovani,

U parničnom postupku imate pravo da postavljate pitanja svedoku, s tim što ne možete direktno da se obraćate svedoku nego isključivo putem sudije, dakle sudiji se obraćate sa pitanjem za svedoka. To isto važi i za punomoćnika, ali vi možete da postavljate pitanja bez obzira što imate punomoćnika. To isto je predviđeno u članu 85. stav 9. ZPP. U tim situacijama, ukoliko sudija odbije da postavi pitanje svedoku, stranka može da traži da se to unese u zapisnik, a ako sudija to neće da učini, istaknu se primedbe na zapisnik ili stranka odbije da potpiše isti.




U vašem slučaju, pošto je ročište prošlo, sad verovatno nemate dokaz da ste hteli da postavite pitanje svedoku i u tom smislu možete da uputite podnesak i istaknete da su vam uskraćena prava da postavljate pitanja svedoku i tražite ponovno saslušanje svedoka, a u krajnjem slučaju vam ostaje kao opcija pritužba na rad sudije.

Takođe, ako odluka bude nepovoljna po vas, možete u žalbi isticati bitnu povredu postupka.

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno pišite  na mejl adresu budiupravu@gmail.com

Sep 16, 2016

Žalbe i prigovori po novom Zakonu o izvršenju i obezbeđenju

Novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", broj 106/15), koji je Narodna skupština RS usvojila 18. decembra 2015. godine, stupio je  na snagu 1. jula 2016. godine.

Neke od važnih novina koje nam donosi ovaj Zakon jesu pravni lekovi tj.  uveđenje žalbe kao pravog leka u izvršnim postupcima, obzirom da to nije bilo predviđeno predhodnim zakonom. 

Zakonom su sada razdvojene mogućnosti za izjavljivanje žalbe i prigovora. Sam postupak je čini se dosta složen i pre svega omogućava da se dužnik u većoj meri bori za svoja prava. Radi lakšeg sagledavanja celog postupka po pravnim lekovima u nastavku je šematski prikaz strukture postupka po žalbi i prigovoru.


Struktura postupka po žalbi kod izvršenja na osnovu izvršne isprave



Struktura postupka po pravnim lekovima kod izvršenja na osnovu verodostojne isprave




Struktura postupka po prigovoru kod namirenja potraživanja nastalih iz komunalnih i srodnih delatnosti




Ukoliko imate dodatnih pitanja slobodno pišite na mejl adresu budiupravu@gmail.com


Aug 30, 2016

Kupovina nekretnine na licitaciji

U poslednje vreme, sve češće možete pročitati u novinama ili da čujete na televiziji da je povećan broj nekretnina koje se po povoljnim cenama prodaju kroz sudski postupak licitacije. 

I pored činjenice da je njihov broj sve veći, ljudi najčešće odustaju od ovakve vrste kupovine i to ponajviše iz moralnih razloga.

Međutim, svako ko reši moralne dileme i odluči se za kupovinu nekretnine kroz sudsku licitaciju,  treba  da vodi računa o nekoliko stvari.

Pre svega, iako će to možda čudno zvučati, valja krenuti od samog kraja, odnosno od iseljenja lica koja žive u predmetnoj nekretnini  jer uzalud sve drugo ako nakon kupovine nekretnine izgubite godinu ili više da biste nekretninu ispraznili od lica i stvari. Ovaj problem možete rešiti na taj način što ćete obavezno tražite razgledanje nekretnine, koje je sud dužan da obezbedi pre zakazane licitacije i gde prosto u direktnom kontaktu sa licima koji žive u predmetnoj nekretnini možete prepoznati ovaj potencijalnim problem.

Bitno je znati da se vi, kupovinom na sudskog licitaciji, stavljate u poziciju savesnog sticaoca, što dalje znači da čak i da su prodajom eventualno oštećena prava ranijeg vlasnika nekretnine,to ne dira u vaša stečena prava. Raniji vlasnik nekretnine jedino može tužbom da traži nadoknadu štete od poverioca iz izvršnog postupka ali vas iz kupljene nekretnine niko ne može isterati niti na bilo koji  drugi način se mogu ugroziti vaša stečena prava.

Dalje, važno pitanje koje se ovde postavlja, jeste ko plaća zaostale račune za komunalne usluge? Postoji dva načina da se reši ovaj problem. 
Prvi je da od elektrodistribucije ili Infostana (Beograd), Informatika (Novi Sad).. dobijete potvrdu da će vam se nakon kupovine nekretnine anulirati dugovanja tj. da ćete dobiti novi ID (korisnički) broj. Iz prakse govoreći, postupanja komunalnih preduzeća su različita od grada do grada u Srbiji. Drugi način rešenja ovog problema  je da prosto ukalkulišete u kupoprodajnu cenu i dugovanja za komunalne usluge i time vi sami platite zaostale račune, nakon kupovine nekretnine.

Ovo su samo neke od bitnih stvari koje treba imati na umu prilikom kupovine nekretnine na licitaciji,

Ukoliko imate dodatnih pitanja u vezi ove ili bilo koje druge pravne oblaste, slobodno pišite  na našu mejl adresu: budiupravu@gmail.com