Sep 30, 2017

Pravni saveti - Kapara

Poštovani,

Pre par dana sam u prisustvu mog agenta nekretnina prodavcu stana predala kaparu I potpisala predugovor bez odlaska kod notara, sve u nameri da u narednim danima zaključimo kupoprodajni ugovor nakon što utanačimo detalje. U međuvremenu je prodavac postao vrlo nekorektan I neprofesionalna, te sada ne želim da kupim navedni stan. On sada tvrdi da ne mogu odustati odnosno mogu ali da će zadržati kaparu. Molim vas za pomoć tj. za informaciju da li mogu potraživati kaparu nazad?


________________________________________________________________________________

Poštovani,

Predugovor koji je zaključen u pismenoj formi a koji nije overen kod notara, smatra se da nije ni nastao. Naime, Zakon o prometu nepokretnosti decidno predviđa da se ugovor o prometu nepokretnosti zaključuje u pismenoj formi, a potpisi ugovorača overavaju od strane suda tj. notara. Prema odredbama Zakona o obligacionim odnosima, predugovor je takav ugovor kojim se preuzima obaveza da se docnije zaključi drugi, glavni ugovor. 


Propisi o formi glavnog ugovora važe i za predugovor ako je propisana forma uslov punovažnosti ugovora. S obzirom da predugovor nije overen kod notara onda nije ni nastao pa se izvršena isplata ne može smatrati kaparom. Kapara je akcesoran, sporedan ugovor, i ne može egzistirati bez postojanja glavnog ugovora odnosno glavne obaveze. Otuda se izvršena isplata jedino može tumačiti kao isplata dela kupoprodajne cene. Kako do zaključenja glavnog ugovora nije došlo, osnov za isplatu se nije ostvario, pa je prodavac u obavezi da vam primljeni iznos vrati.

Nadamo se da smo vam bili od pomoći.

Pravni tim "Budi u pravu"


Sep 20, 2017

Pravni saveti- Naknada za neiskorišćeni godišnji odmor

Poštovani,

Imam jedno pitanje vezano za godišnji odmor. Interesuje me, da li imam pravo na naplatu neiskorišćenog godišnjeg odmora u staroj firmi, iako odmah posle otkaznog roka počinjem sa radom u novoj. Hvala puno!

_________________________________________________________________________________

Poštovani,

Prema Zakonu o radu (član 76.) u slučaju prestanka radnog odnosa, poslodavac je dužan da zaposlenom koji nije iskoristio godišnji odmor u celini ili delimično, isplati novčanu naknadu umesto korišćenja godišnjeg odmora, u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, srazmerno broju dana neiskorišćenog godišnjeg odmora.


Zaposleni ne može da se odrekne prava na godišnji odmor, niti mu se to pravo može uskratiti ili zameniti novčanom naknadom, osim u slučaju prestanka radnog odnosa. Imajući u vidu navedeno, obaveza poslodavca je da zaposlenom obezbedi korišćenje godišnjeg odmora. Dakle, poslodavac je dužan da zaposlenom za neiskorišćeni godišnji odmor isplati novčanu naknadu, bez obzira koji je osnov prestanka radnog odnosa.



Nadamo se da smo vam bili od pomoći.

Pravni tim "Budi u pravu"