Oct 4, 2017

Pravni saveti-Oslobođenje od plaćanja sudskih taksi

Poštovani,

Imam izuzetno malu penziju, te sam bez mogućnosti da dalje plaćam sudske troškove, pa me zanima kako i na koji način mogu biti oslobođen sudskih taksi?

_____________________________________________________________________

Poštovani,

Prema Zakona o sudskim taksama, sud može osloboditi taksenog obveznika od plaćanja takse ako plaćanjem takse, imajući u vidu visinu sredstava iz kojih se obveznik i članovi njegovog domaćinstva izdržavaju, ta sredstva bi bila u tolikoj meri umanjena da bi time bila ugrožena njihova socijalna sigurnost. Pre donošenja odluke sud će oceniti sve okolnosti, a naročito će uzeti u obzir vrednost merodavnu za naplatu takse, ukupan prihod taksenog obveznika i članova njegovog domaćinstva, broj lica koje takseni obveznik izdržava.

Vrlo je bitno naglasiti da rešenje o oslobađanju od plaćanja takse se odnosi na sve takse po odgovarajućem predmetu bez obzira kada je nastala taksena obaveza.





Ukoliko je pokrenut postupak za naplatu takse za podneske, radnje i isprave za koje je taksena obaveza nastala pre donošenja rešenja iz prethodnog stava, postupak će se obustaviti, a taksa koja je bila naplaćena će se vratiti.

Sa druge strane, sud može u toku postupka ukinuti rešenje o oslobađanju od plaćanja takse ako utvrdi da je takseni obveznik u stanju da plati taksu a tom prilikom će odlučiti da li će obveznik u potpunosti ili delimično platiti takse od kojih je bio ranije oslobođen.

Nadamo se da smo vam bili od pomoći.


Pravni tim "Budi u pravu"

Sep 30, 2017

Pravni saveti - Kapara

Poštovani,

Pre par dana sam u prisustvu mog agenta nekretnina prodavcu stana predala kaparu I potpisala predugovor bez odlaska kod notara, sve u nameri da u narednim danima zaključimo kupoprodajni ugovor nakon što utanačimo detalje. U međuvremenu je prodavac postao vrlo nekorektan I neprofesionalna, te sada ne želim da kupim navedni stan. On sada tvrdi da ne mogu odustati odnosno mogu ali da će zadržati kaparu. Molim vas za pomoć tj. za informaciju da li mogu potraživati kaparu nazad?


________________________________________________________________________________

Poštovani,

Predugovor koji je zaključen u pismenoj formi a koji nije overen kod notara, smatra se da nije ni nastao. Naime, Zakon o prometu nepokretnosti decidno predviđa da se ugovor o prometu nepokretnosti zaključuje u pismenoj formi, a potpisi ugovorača overavaju od strane suda tj. notara. Prema odredbama Zakona o obligacionim odnosima, predugovor je takav ugovor kojim se preuzima obaveza da se docnije zaključi drugi, glavni ugovor. 


Propisi o formi glavnog ugovora važe i za predugovor ako je propisana forma uslov punovažnosti ugovora. S obzirom da predugovor nije overen kod notara onda nije ni nastao pa se izvršena isplata ne može smatrati kaparom. Kapara je akcesoran, sporedan ugovor, i ne može egzistirati bez postojanja glavnog ugovora odnosno glavne obaveze. Otuda se izvršena isplata jedino može tumačiti kao isplata dela kupoprodajne cene. Kako do zaključenja glavnog ugovora nije došlo, osnov za isplatu se nije ostvario, pa je prodavac u obavezi da vam primljeni iznos vrati.

Nadamo se da smo vam bili od pomoći.

Pravni tim "Budi u pravu"


Sep 20, 2017

Pravni saveti- Naknada za neiskorišćeni godišnji odmor

Poštovani,

Imam jedno pitanje vezano za godišnji odmor. Interesuje me, da li imam pravo na naplatu neiskorišćenog godišnjeg odmora u staroj firmi, iako odmah posle otkaznog roka počinjem sa radom u novoj. Hvala puno!

_________________________________________________________________________________

Poštovani,

Prema Zakonu o radu (član 76.) u slučaju prestanka radnog odnosa, poslodavac je dužan da zaposlenom koji nije iskoristio godišnji odmor u celini ili delimično, isplati novčanu naknadu umesto korišćenja godišnjeg odmora, u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, srazmerno broju dana neiskorišćenog godišnjeg odmora.


Zaposleni ne može da se odrekne prava na godišnji odmor, niti mu se to pravo može uskratiti ili zameniti novčanom naknadom, osim u slučaju prestanka radnog odnosa. Imajući u vidu navedeno, obaveza poslodavca je da zaposlenom obezbedi korišćenje godišnjeg odmora. Dakle, poslodavac je dužan da zaposlenom za neiskorišćeni godišnji odmor isplati novčanu naknadu, bez obzira koji je osnov prestanka radnog odnosa.



Nadamo se da smo vam bili od pomoći.

Pravni tim "Budi u pravu"


Jul 4, 2017

Pravni saveti - Pravo zakupca po osnovu ugovoru o zakupu

Poštovani,

U zakupu sam lokala već dve godine. Sa zakupodacem sam u posebnom članu ugovora o zakupu dogovorio pravo preče kupovine za navedeni poslovni prostor u slučaju prodaje istog.

U međuvremenu me zakupodavac obavestio da prodaje lokal i zahtevao je od mene shodno ugovoru da se izjasnim da li sam  zainteresovan za kupovinu lokala. Ja sam dopisom obavestio zakupodavaca da sam zainteresovan za korišćenje prava preče kupovine i istovremeno tražio dostavu zvanične ponude sa svim potrebnim elementima, što je on i učinio.

Suštinski, problem je nastao, kako navodi zakupodavac, u tome što sam ja svoj prihvat ponude učinio u roku od 17 dana. Sada se zakupodavac poziva na zakon o prometu nepokretnosti da sam propustio rok da se izjasnim o prihavatu ponude. Molim vas za mišeljenje.

Hvala.

 ________________________________________________________________________________

Poštovani,

Neosnovani su navodi zakupodavca I njegovo pozivanje na odredbe Zakona o prometu nepokretnosti u pogledu roka u kome ste vi, kao imalac prava preče kupovine, morali da se izjasnite o ponudi.

Naime, odredbom čl.5.st.1. Zakona o prometu nepokretnosti je propisano da suvlasnik nepokretnosti, koji namerava da proda svoj suvlasnički deo, dužan da ga prethodno ponudi na prodaju ostalim suvlasnicima, dok je odredbom čl.6.st.1. istog zakona propisano da vlasnik koji namerava da proda poljoprivredno zemljište, dužan da ga prethodno ponudi vlasniku susednog poljoprivrednog zemljišta, pri čemu se, na osnovu onoga što se naveli u konkretnom slučaju, se ne radi niti o imovini suvlasnika, niti o poljoprivrednom zemljištu, već o poslovnom prostoru na kome su stranke ugovorile pravo preče kupovine, gde se primenjuje rok od mesec dana za obaveštenje o korišćenju pravom preče kupovine, a u skladu sa odredbama čl.528.ZOO.

Nadamo se da smo vam bili od pomoći.


Pravni tim "Budi u pravu"



May 13, 2017

Pravni saveti - Raspodela imovine nakon okončanja braka

Poštovani,


U toku trajanja braka, ja sam podigla kredit za automobil i kredit u celosti isplatila. Nakon razvoda braka, automobil je ostao kod bivšeg supruga koji mi po tom osnovu nije isplatio nikakvu naknadu. Koja su moja prava u vezi predmetnog auta?

Unapred hvala na odogvoru.

_________________________________________________________________________________


Poštovana,


Automobil kupljen u toku trajanja braka sredstvima koje je ostvario jedan bračni supružnik putem ugovora o kreditu, predstavlja zajedničku imovinu bračnih supružnika. 
Supružnik koji nakon razvoda braka nije ostao u posedu automobila (u ovom slučaju vi) imate pravo da od bivšeg supružnika zahtevate po osnovu bračne tekovine utvrđenje suvlasničkog dela ukoliko automobil postoji, a ukoliko je automobil otuđen, imate pravo na isplatu vrednosti svog suvlasničkog dela prema stanju automobila u vreme razvoda i prema cenama u vreme presuđenja.

Pravni tim "Budi u pravu"


Apr 27, 2017

Pravni saveti - Naknada štete zbog neosnovanog pritvora

Poštovani,

2016.godine sam proveo izvesno vreme u pritvoru zbog optužbe za određeno krivično delo. Napominjem da mi je pritvor bio određen jer se nisam odazivao na pozive suda a na iste se nisam odazivao iz razloga što sam na pravdi boga bio optužen. Sud je kasnije doneo odluku u moju korist i oslobođen sam svih optužbi. Sada me zanima da li mogu da tužim državu za naknadu štete zbog neosnovanog pritvora?

Unapred hvala na odgovoru.

_____________________________________________________________

Poštovani,

Na osnovu činjenica koje ste naveli možemo konstatovati da nemate pravo na naknadu štete.

Naime, kako ste istakli, vi ste odbili da prisustvujete na suđenjima smatrajući da niste krivi, zbog čega vam je sud odredio pritvor a prema odredbi čl. 584 ZKP-a, naknada štete ne pripada licu koje je svojim nedozvoljenim postupcima prouzrokovalo lišenje slobode.



U smislu navedenog, vi nemate pravo na naknadu nematerijalne štete po traženom osnovu budući da vam je u konkretnom slučaju pritvor određen iz razloga što ste izbegavali dolazak na glavni pretres i na taj način svesno opstruirali vođenje krivičnog postupka.




U svakom slučaju, da li se nedozvoljenim postupcima prouzrokovalo lišenje slobode, utvrđuje sud u parničnom postupku, po pravilima tog postupka, tako da je teret dokazivanja tih činjenica i okolnosti na tuženoj državi koja odgovara za ovu vrstu štete, čime se ne preispituje zakonitost odluke o određivanju ili produženju pritvora, već utvrđuje i ocenjuje da li se činjenice i okolnosti koje su bile osnov za određivanje pritvora mogu smatrati nedozvoljenim postupcima čije postojanje isključuje pravo tog lica na naknadu štete po osnovu pritvora, koji se prema konačnom ishodu krivičnog postupka, pokazao neosnovanim.


Pravni tim "Budi u pravu"

Mar 1, 2017

VESTI - Za overu potpisa i dokumenata od 01.03.2017.godine isključivo nadležan notar

Overu potpisa, rukopisa i prepisa će od danas isključivo vrštiti javni beležnici u gradovima i opštinama za čije su područje izabrani, dok u gradovima i opštinama gde do danas nisu imenovani javni beležnici, posao overe isprava i potpisa nastavljaju da vrše kao i do sada osnovni sudovi, sudske jedinice, prijemne kancelarije ili opštinske uprave.

Za sve one koji nisu sigurno, da li je u njihovom gradu i opštini imenovan javni beležnik, Ministarstvo pravde je na svojoj internet stranici objavilo spisak svih opština i gradova gde do danas nisu imenovani javni beležnici, pa se tu mogu o svemu tome informisati.




Pojašnjenja radi, u poslove overe spadaju, overe izjava o isplati kupoprodajne cene, overa ugovora o zajmu, overa ugovora o zakupu, overa punomoćja, zatim overa dokumenta za upis u škole ili fakultete, overa dokumentacije koja je potrebna kod konkurisanja za posao. Takođe, tu spada i  overa prepisa diploma i raznih drugih dokumenata, zatim saglasnost roditelja za putovanje dece u inostranstvo, itd.

Prema javnobeležničkom cenovniku, potpis za fizičko lice košta 360 RSD, a za pravno lice 1.260 RSD. Overa prve stranice dokumenta je 540 RSD, a svake naredne po 360 RSD. Strana overe prepisa košta 270 dinara. Izlazak notara na teren je 2.700 RSD.




Jan 12, 2017

Jeftinije usluge i takse u katastru nepokretnosti od 09.01.2017.godine!

Pojedine usluge u katastru nepokretnosti su od 09.01.2017.godine pojeftinile u proseku za oko 40 odsto. Republički geodetski zavod je predložio izmenu tarife usluga i taksi za koje je dobio odobrenje resornog Ministarstva finansija, što je I potvrđeno u Službenom glasniku Republike Srbije broj 110/2016 od 30.12.2016. godine.

Prema izmenjenom Tarifniku usluga i taksi katastra nepokretnosti, najviše su se smanjile takse za upis zabeležbe postojanja ugovora o doživotnom izdržavanju i to za 55 %. Ona je do sada koštala 6.710 dinara, a nova cena za ovu uslugu iznosi 3,000 dinara. Zatim takse za upis posebnog dela objekta su sa 9.807 i 3.097 dinara, smanjene na 4.500 i 1.500 dinara.



Posebno interesantne su nove tarife za pojedine usluge koje se tiču OZAKONJENJA NELEGALNO IZGRAĐENIH OBJEKATA, pa tako naknada za promenu nastalu dogradnjom objekta sa upisom imaoca prava u korist dosadašnjeg imaoca su pale za  51 %, I to sa 5.161 na 2.500 dinara.
Za promenu vrste prava ili oblika svojine na nepokretnosti građani su do sada plaćali 5.161 dinar, a prema novom tarifniku ona iznosi 3.000 dinara. Upis prava već upisanog držaoca će umesto 4.129 koštati 2.500 dinara. Promena načina korišćenja zemljišta će biti 2.000 dinara, što je za 787 dinara manje u odnosu na staru cenu
Za deobu parcele su se plaćale takse od 5.367 i 2.168 dinara, a nove cene su 4.000, odnosno 1.500 dinara. Za spajanje parcela na papiru, plaćalo se 3.097 i 1.290 dinara, a sada iznosi 2.000 i 800 dinara.
Među najskupljim stavkama su bile promene nastale izgradnjom ili dogradnjom objekta. Da bi upisali ove izmene građani su izdvajali 10.839 dinara. Posle pojeftinjenja, cena ovih usluga iznose  po 5.500 dinara.
Da bi evidentirali novoizgrađenu garažu do 30 kvadratnih metara ili pomoćni objekat do 50 kvadrata, vlasnici su morali da izdvoje 5.075 dinara, a ubuduće će im trebati 2.500 dinara. Kada sruše deo ili ceo objekat, njegovo "brisanje" iz katastra plaćali su 1.032, a prema novoj trifi ona iznosi 800 dinara.

Promena imaoca prava na nepokretnosti se ranije plaćalo  8.671 i 2.065 dinara,dok sada iznosi 5.000 i 1.500 dinara. Upis posebnog dela objekta nastalog deobom ili spajanjem po novom cenovniku će koštati 2.000 dinara.

Među najdrastičnijim izmenama pomenutog Tarifnika je sigurno upis prava u katastar nepokretnosti supružnika kao suvlasnika na opredeljenim udelima na nepokretnosti. Navedena olakšica podrazumeva propisivanje minimalnog iznosa takse za usluge RGZ-a prilikom upisa u katastar nepokretnosti u iznosu od 300 dinara za konkretni slučaj dok je ranije ova usluga katastra koštala 9.807 dinara. Navedeno znači da će i žene koje su zajedno sa mužem stekle kuću ili stan moći da se upišu kao vlasnice iste. Dovoljno je samo da supruge donesu venčani list i kada se ustanovi da su stan ili kuću sa suprugom stekle nakon sklapanja braka, one će odmah biti upisane u vlasnički list nekretnine po pomenutoj ceni od 300 dinara. 



Jan 4, 2017

Pravni saveti - Ugovor o zakupu nepokretnosti

Gospođa od koje sam iznajmila lokal zbog nesuglasica je pre više meseci promenila brave sa svim mojim stvarima unutra. Što je najgore moja kompletna dokumentacije (lična karta,pasoš...baš sve) kao i dokumentacija firme koja se zbog nemogućnosti da je odjavim i dalje vodi (rešenj,pib,pečat...) ja nemam ličnu kartu,ne mogu nigde da se zaposlim jer se vodim kao preduzetnik,nemam zdravstvenu knjizicu ni mogućnost lečenja ......Šta da radim? Kako je moguće da neko ima prava na to? da napomenem da smo u sudskom postupku povraćaja stvari koji još uvek traje ali ja sada više ne želim samo to već želim da je tužim jer su moja osnovna prava ugrožena. Hvala


__________________________________________________________________________


Poštovana,

Ovakvim postupanjem vašeg ranijeg zakupodavca, vama su jasno ugrožena vaša lična i imovinska prava zbog čega trpite štetu. Zakupodavac je morao prethodno da vas pismeno obavesti da je ugovor o zakupu raskinut, te da vam ostavi rok da se iselite, ukoliko su se naravno prethodno ispunili ugovoreni ili zakonski uslovi za raskid ugovora o zakupu.



Savetujemo vam da nakon što okončate postupak za povrat stvari iz spornog objekta, podnesete tužbu za nadoknadu pričinjene materijene i eventualno nematerijalne štete.


Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno pišite  na mejl adresu budiupravu@gmail.com